Skip links

Mobil Uygulama Kullanıcı Testleri Nasıl Yapılır?

Mobil Uygulama Kullanıcı Testleri Nasıl Yapılır?

Kullanıcı; herhangi bir ürünün ya da sitenin sağladığı imkânları kullanan, ondan yararlanan, etkileşime giren kişi demektir. Web siteler ya da mobil uygulamalar sayesinde bu kavrama daha çok rastlarsınız.

Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı deneyimi kavramı, İngilizce ‘de “User Experience” kelimesinin baş harflerinden oluşan UX ‘den gelmektedir. Kullanıcının, web siteye ya da mobil uygulamaya girdiği andan, siteden çıkana kadar geçirdiği süre kullanıcı deneyimidir. Kullanıcı, siteye girdikten sonra ne kadar kaldı, site içindeki etkileşimi nasıl oldu, sitede kullanılan bilgi kullanıcının işine yaradı mı, kullanılan görseller, videolar, afişler kullanıcıyı ne kadar cezbetti, Verilen bilgi ve destekleyici ekipmanlar birbiriyle uyumlu mu yoksa bilgi ve destekleyici elemanlar birbirinden bağlantısız mı? Buna benzer sorular çoğaltılarak site veya mobil uygulama üzerinden kullanıcı deneyiminin ne durumda olduğu öğrenilebilir.

Kullanıcı Deneyimi Süreci

Kullanıcı deneyimi, dijital ortamda bulunan bütün siteler ve mobil uygulamalar için önemlidir. Sonuçta sitelerin olumlu ya da olumsuz dönütleri kullanıcı deneyimine bağlıdır. Web sitesi ya da mobil uygulama, piyasaya ilk sürüldüğünde kullanıcı deneyimi sürecine girer. Yeni bir site ya da uygulama için ilk dönütler oldukça önemlidir. Kullanıcı, siteye ilk kez girerken ne ile karşılaşacağını bilmelidir. Sitenin kime hitap ettiği belli olmalıdır. Girişte kişisel bilgi verip vermemesi oldukça önemlidir. Çoğu kullanıcı özel bilgilerini sitelerle paylaşmak istemez. Eğer çok fazla özel bilgi istiyorsa, siteye girmekten vazgeçer. Site ve kullanıcı arasında güvensiz bir bağ oluşur. Siteye girdikten sonra verilen bilgilerin doğru olması gerekir. Herhangi bir yanlış bilgi kullanımını kullanıcı fark ederse diğer bilgilerin doğruluğunu sorgular. Gereksiz görsel, video ya da buna benzer destekleyici içerik kullanımı kullanıcıyı rahatsız edebilir. Bunun tam tersi görsel içerik az kullanılıp, sürekli yazıya yönelik bir site kurulursa bu da kullanıcının sitede daha az vakit geçirmesine neden olur.

İlk sürümde kullanıcı deneyim süreci gerçekleştiren firma ya da marka, sitede bulunan yanlış içeriği ya da  az etkileşim alan içeriğin nedenini bulur ve buna bir çözüm arar. Kullanıcılarda kötü bir izlenim bırakmamak bir hayli önemlidir. Böyle bir durumda kullanıcı siteyi en kısa zamanda terk eder. Daha sonra bu siteyi tekrar ziyaret etmez. Kullanıcı deneyimi, diğer kullanıcıların beklentisini önceden tahmin edilmesine yardımcı olur. Kullanıcının beklediği ile siteden aldığı bilgi birbiri ile paralel ise çözüm aramaya gerek yoktur. Bunun tam tersinde kullanıcı daha çok içeriğe ulaşmak istiyorsa ya da sitede bulunan bilgiyi destekleyen diğer elemanlar yetersiz ise kullanıcı deneyim sürecinde belli olur. Sitelerin veya uygulamaların gelişimi, daha çok insana ulaşmak için kullanıcı deneyim süreci çok önemlidir.

Kullanıcı Deneyimi Araçları

Mobil uygulama veya web sitelerin etkileşimini kontrol altında tutmak önemlidir. Site istenilen performansı sağlıyor mu, sağlamıyor mu anlamak için çeşitli programlar kullanılabilir. Kullanıcı deneyimi araçları bu kısımda devreye girer. Çok sayıda bu durumu denetleyen uygulama programı vardır. Bunlar sayesinde istediğiniz analize ulaşarak sitenizi ya da mobil uygulamanızı daha da geliştirebilirsiniz.

Mobil Kullanıcı Deneyimi

Mobil kullanıcı deneyimi, kullanıcının uygulamaya giriş yaptığı andan itibaren geçirdiği süreci ve o süreç içinde uygulama da nasıl bir etkileşim bıraktığını kapsar. Kullanıcının deneyim sürecidir.

Mobil Uygulama Testleri Nasıl Yapılır?

Kullanıcı deneyimi için mobil uygulama testleri oldukça önemlidir. Gün geçtikçe mobil uygulama çeşidi artmıştır. Bu da kullanıcılara bol seçenek sunar. Bir uygulama beğenilmediğinde, kişiye hitap etmediğinde hemen alternatifi olan başka bir uygulamayı kullanmaya başlayabilir. Bu durum diğer uygulama servisini zarara sokar. Olumsuz durumların olmaması için mobil uygulama tasarlanırken, çeşitli testler yapılarak bu sorunlar en aza indirebilir. Testler sayesinde uygulamanın analizi yapılır.

  1. Kurulum Testi

Mobil uygulamanın kurulumu, kullanıcı için kolay olmalıdır. Zorluk çıkaran kurulum, kullanıcının istemediği bir durumdur.

  1. Fonksiyonel Test

Kurulan uygulama; kurulduğu cihazda bütün fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor mu, kontrol edilmelidir. Mobil uygulama her türlü cihaza indirilebileceği için her cihaz tipinde çalışıyor mu, işleyişi aksıyor mu, kontrol edilmelidir.

  1. Güç Tüketimi Testi

Kullanıcıların en önem verdiği durumlardan biri de kesinlikle uygulamanın cihazın ne kadar şarjını tükettiğidir. Aşırı şarj tüketen uygulamalar tercih edilmez. Bunun içinde uygulama kurulumu yapıldıktan sonra objektif bir şekilde, şarjı tamamen dolu bir cihazdan kullanım gerçekleştirilerek, ne kadar şarj tükettiği kontrol edilebilir.

  1. Kullanılabilirlik Testi

Bir uygulama kullanıcı çekmek istiyorsa en kolay kullanıma sahip olmalıdır. Farklı cihazlardan kullanılacağı için her cihaz tipinin ekranına uygulanabilir olması lazım. Telefondaki arayüz ile bilgisayar ekranındaki arayüz farklı durur. Her cihazda kullanılabilirlik test edilmelidir.

  1. Performans Testi

Performans aksamamalıdır. Sürekli o uygulamayı kullanmak isteyen kişi, en yüksek düzeyde verim almak ister. Gerçekleştireceği işlemin en hızlı şekilde önüne gelmesini ister. Uygulamanın donmasını, kasmasını, yavaş çalışmasını, sürekli durdurulmasına istemez. Bu performans özellikle test edilmelidir.

Bunların yanı sıra mobil uygulama test araçları kullanılarak uygulamayı geliştirebilirsiniz.

Mobil Uygulama Kullanıcı Testleri Nasıl Yapılır?

Kullanıcı deneyimlerini kullanarak mobil uygulamanızı geliştirebilirsiniz. Mobil uygulama kullanıcı testi sayesinde uygulamanızın eksiğini bulabilir, olumsuz durumlara çözüm üretebilirsiniz. Kullanıcı testi gerçekleştiği andan son ana kadar rapor tutulmalıdır. Aşama aşama kaydedilen bilgiler kontrol edilmelidir. Olası bir sorun fark edildiği anda müdahale edilmelidir. Böylece daha hızlı çözüme gidilerek, kullanıcıya daha iyi hizmet sunulabilir.

This website uses cookies to improve your web experience.