Skip links

UX/UI Hizmetine İhtiyacım Var Mı? – Bölüm 2

Daha önceki yazımızda, UX ve UI nedir bundan bahsetmiştik. Serinin ilk yazısını buradan okuyabilirsiniz. Bu yazımızda ise, bu projeleri daha iyi yönetebilmeniz için alabileceğiniz hizmet modellerinden bahsedeceğiz;

  • Freelance UX’ci ile çalışsam?

Tek bir kişiye ücret ödeyeceğiniz için bütçe düşük olur ancak birkaç sorun ile de karşılaşabilirsiniz. Örneğin; Tüm bu işler için kaç kişi ile çalışacaksınız, birden fazla kişi ile çalışacaksanız aradaki koordinasyonu nasıl sağlayacaksınız, size teslim edilen işleri kontrol edebilecek misiniz?

  • Projemi geliştiren şirkete UX/UI hizmetlerini de yaptırabilir miyim?

Elbette. Ancak şunu söylememizde fayda var; bazı geliştiricilerde daha geniş bir UX/UI ekibi yer alırken, bazı geliştiricilerde UX/UI çalışmaları bir kişinin sorumluluğunda yapılıyor olabilir. Bunun ne önemi var derseniz; UX ekipleriniz ne kadar detaylı ise yapılacak çalışma da o kadar detaylanacak demektir. Tek kişilik bir ekibin çok detaylı bir ihtiyacı yönetmesi zor olabilir,  ihtiyaçtaki detay arttıkça ekipteki kişi sayısının da artması gerekir – ki buna paralel olarak ödeyeceğiniz ücret de artacaktır.

  • Projemi geliştiren şirket ayrı olsa, UX için bir ajans ile çalışsam?

UX ajansları hemen her pozisyonda çalışan bulundururlar ve çalışma sürelerine göre bir çok sektöre iş üretmiş oldukları için her sektöre ait tecrübeleri oldukça fazladır. Size ayrıntılı bir yol haritası çizebilir ve bu konudaki tüm uygulamaları gerçekleştirebilirler. Haliyle yüksek bütçe gerektirebilirler. Ancak gözünüz korkmasın. UX ajansı ile bir araya gelerek ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra, bütçeniz dahilinde bir çalışma takvimi de oluşturabilirsiniz. 

  • Kendi UX ekibimi kursam?

Tabii ki ilerleyen aşamalarda kendiniz bir UX ekibi kurabilirsiniz. Ancak ilk aşamadan bir UX ekibini bir araya getirecek bütçe ve zaman kaynağı kullanmak istiyor musunuz ya da buna gerçekten ihtiyacınız var mı iyice sorgulamanızı öneririz.

 

Kurgulamanız gereken hizmet modelinin ne olduğuna hala karar veremiyorsanız, aşağıda karar vermenizi kolaylaştıracağını umduğumuz bir soru seti hazırladık. Burada yazacaklarımız UX hizmetini nasıl yöneteceğiniz konusunda size yol gösterebilir diye umuyoruz;

UX/UI hizmetini hangi hizmet modeli ile yönetmelisiniz?;

Rekabetçi bir sektördeyim/değilim

E-ticaret, finans gibi kullanıcı davranışları odaklı bir sektördeyim.

Kullanıcının uygulamada daha uzun süre geçirmesi benim için çok kritik/değil

Uygulamamda satış yapıyorum ve daha çok satış yapmam benim için çok kritik/değil.

Yeni kuruldum, rakiplerim çok fazla / hiç rakibim yok.

Bütçem yok/ bütçem var

 

Buradaki maddelere verdiğiniz cevaplar; rekabetçi bir sektörde değilim, kullanıcı odaklı bir sektörde değilim, kullanıcının uygulamada zaman geçirmesi benim için o kadar da kritik değil,  satış yapmıyorum, yeni kuruldum rakibim yok, bütçem yok diyorsanız daha temel bir hizmet ile daha az detayda deneyim çalışmalarınızı yapabilir ve arayüz tasarımlarını tamamlayabilirsiniz. Ancak cevaplarınız tam tersi yönde ise çok daha detaylı bir UX&UI çalışmasına ihtiyacınız olacak demektir.

 

Toparlamak gerekirse; bir mobil uygulama geliştirirken UX ya da UI çalışması yaptırmamak saatli bomba gibidir. Bugün için bir sorununuz yokmuş gibi görünebilir, ancak sunduğunuz deneyimin ne olduğunu bilmiyorsanız ve daha iyisi için sürekli bir çabanız yoksa, elinizdeki bombanın ne zaman patlayacağını bilemezsiniz. Bunun olmaması için umarız ki bu yazı ile birlikte UX&UI konseptlerini daha anlaşılır hale getirebilmiş ve ihtiyacınıza uygun hizmet modeline karar vermenizde başlangıç oluşturabilmişizdir.

This website uses cookies to improve your web experience.