Skip links

Başarılı Uygulama Arayüzü Tasarımının 5 Altın Kuralı

Arayüz tasarımı, mobil uygulama geliştirme sürecinin önemli adımlarından biridir. Kullanıcı dostu bir uygulama geliştirmek için buna dikkat etmek gerekir. Oldukça önemli kuralların olduğu bu tasarım aşamasında, bazı kuralları göz önünde bulundurmak büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu sayede rahat kullanılabilen mobil uygulamalar geliştirilebilir. Mobil uygulama arayüzünün başarılı olabilmesi için 5 püf nokta aşağıda verilmiştir.

Ön Araştırma Yapmak

Her işte olduğu gibi uygulama arayüz tasarımı için de ön araştırma oldukça önemlidir. Proje sürecini bir an önce başlatmak, süreç devam ederken pek çok soruna yol açabilir. Bu yüzden projeyi çok iyi anlamak için detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Mobil uygulamada kullanılacak temel unsurlar, bu araştırma sonucu belirlenebilir. Projeyi yeterince iyi anlamamak, rakipleri iyi analiz etmemek mobil uygulamanın her açıdan başarısız olmasına neden olabilir. Mobil uygulama arayüz için ön araştırma yaparak markaya veya içeriğe uygun bir tasarım yapmak gerekir. Ayrıca projenin temel hedeflerini iyi bir şekilde belirlemek, arayüz tasarımında işleri kolaylaştırır. Yani araştırma sürecinden sonra projenin temel taşları ve öncelikleri belirlenmelidir.

Arayüz tasarımı yaparken bu detaylara dikkat etmek, tasarım konusunda daha kolay karar vermeyi sağlar. Hangi marka veya içerik için mobil uygulama tasarlanıyorsa, iyice tanınmalı ve kimliğe uygun bir tasarım yapılmalıdır. Bunun sırrı da detaylı bir araştırma sürecidir.

İlk Olarak Ana Ekranı Tasarlamak

Mobil uygulama tasarlarken hedeflerden sapmamak için öncelikle kullanıcıların ilk göreceği ana ekranlar üzerinde durulmalıdır. Çünkü ekran ve ürün sayısı arttıkça, mobil uygulamayı kontrol etmek zor hale gelebilir. Mobil uygulama arayüz tasarımı fikrine sadık kalmak için ana ekran tasarımından başlamak oldukça mantıklıdır. Ana ekrandan sonra alt ekranlar, menüler ve mesaj kutularının tasarımına geçilebilir. Basamak basamak ilerlemek, bir sonraki adımda prototip hazırlarken büyük kolaylık sağlar. Ayrıca bu şekilde projeye daha fazla hakim olunabilir ve daha etkili bir uygulama arayüzü tasarlanabilir. Arayüz tasarımı esnasında sırf güzel diye ek tasarım unsurlarını kullanmak, kullanıcıları yorabilir. Aynı zamanda projeye sadık kalma ihtimali de düşer ve temel hedeflerden sapılabilir. Arayüz tasarımı nasıl yapılır sorusuna, olabildiğince sade ve basit tasarım unsurları kullanarak, şeklinde yanıt verilebilir. Böylece hem tüm ekranlar arası daha kolay uyum yakalanabilir hem de kullanıcı dostu bir tasarım yapılabilir.

Kolay Kullanılabilir ve Erişilebilir Olmak

Tamamen hayatı kolaylaştırmak üzere tasarlanan mobil uygulamalarda kullanılabilirlik oldukça önemlidir. Program arayüz tasarımı yaparken buna dikkat etmek gerekir. Kullanıcıyı yoracak ve zaman harcatacak arayüz tasarımlarından uzak durulmalıdır. Kolay bir şekilde ürünler ve hizmetlere ulaşılmalıdır. Pratik bir şekilde bilgiye erişebilmek üzerine tasarım yapılmalıdır. Özellikle menü tasarlarken bu detay oldukça önemlidir. Kullanıcıların davranışı göz önünde bulundurularak uygulama hedeflerine yönelik menü tasarımı yapılmalıdır. Kullanıcıların sık kullandığı parmak hareketlerine göre tasarım yaparak hedefe ulaşılabilir.

Küçük dokunuşlar ve pratik hareketlerle kullanılabilen uygulamalar, kullanım konforu sağlar. Buton ve ikon tasarımı yaparken de bu kriteri göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca arayüz tasarımında yazılım da önemli bir unsur olduğundan tasarım yaparken kodlanabilir olmasına özen gösterilmelidir. Eğer yeterince tasarım bilgisine sahip olmadan arayüz tasarımı yapılırsa, arka plan sürecinde bazı problemler çıkabilir. Kullanıcı deneyimi kadar uygulama performansını artırmak için de kullanıcı dostu arayüz tasarımı yapmak oldukça önemlidir. 

Okunabilir Metinler Hazırlamak

Mobil uygulama arayüz örnekleri incelendiğinde, tasarımcıların en az dikkat ettiği şeylerden biri olarak yazı fontları ve paragraflar yer alır. Ancak kullanıcı deneyimini artırmak için metinlerin düzenli olması oldukça önemlidir. Kullanıcı cihazı normal hizada tuttuğunda rahat bir şekilde okuma yapabilmelidir.

Karmaşık paragraflar ve düzensiz yazı biçimleri, kullanıcıların mobil uygulamada daha az vakit geçirmesine ya da uygulamayı kaldırmasına neden olur. Farklı çözünürlükteki fontlar arasından uygulama için en iyi kaliteyi sunan tercih edilmelidir. Eğer Apple cihazlar için geliştirilen bir mobil uygulamanın arayüz tasarımını yapıyorsanız, San Francisco fontunu kullanabilirsiniz. Android cihazlar için en okunabilir fontlar ise Roboto ve Nato’dur.

Bir mobil uygulamanın rahat bir şekilde okunabilmesi için normal pozisyon tutuşunda font, minimum 11 punto olmalıdır. Daha küçük puntolu yazılar, okuma konusunda zorluk yaratabilir. Kullanılan yazı fontuna göre de punto seçimi yapılabilir. Ayrıca harf ve satır arası boşluklar da ideal bir okuma için optimum düzeye getirilmelidir.

Arayüz Tasarımını Profesyonel Platformlardan Yapmak

Mobil uygulama arayüzü tasarlamak için profesyonel programlar ve platformlar kullanılmalıdır. Bunun için oldukça fazla seçenek vardır. Eğer tasarım konusunda yeniyseniz ve program indirmek istemiyorsanız, online arayüz tasarımı da yapabilirsiniz. Web tarayıcısından kolayca arayüz tasarım platformuna girebilirsiniz. İster hazır şablonlarla tasarım yapabilir; ister kendi şablonunuzu oluşturabilirsiniz. Profesyonel bir arayüz tasarımı için online platformlar yeterlidir. İsterseniz tasarım programları aracılığıyla da bu işi gerçekleştirebilirsiniz.

Arayüz tasarımında en önemli detaylardan biri tüm işlemlerden sonra uygulamayı test etmektir. Tasarımın kullanıma uygunluğu, eksiklikleri ve hataları bu şekilde tespit edilebilir. Kullanıcı dostu, etkileyici ve başarılı bir mobil uygulama için arayüz tasarımı ve test oldukça önemlidir. Arayüz tasarımı nedir ve nasıl yapılır sorularına kısaca bu şekilde cevap verilebilir. Mobil uygulama geliştirme sürecinde arayüz tasarımı aşaması üzerinde dikkatli bir şekilde durulmalıdır.

This website uses cookies to improve your web experience.